Openbare orde en veiligheid

10.1.1 Het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de wijken

Wat willen we bereiken?

Het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de wijken

Wat gaan we daarvoor doen?

Inwoners signaleren en melden overlast en criminaliteit
Het tijdig herkennen en melden van signalen uit de omgeving is van groot belang om overlast en
criminaliteit effectief te bestrijden. Op verschillende manieren zet de gemeente hier op in, ook in 2017:

  • De gemeente neemt deel aan het project Horen, Zien en Melden, samen met de politie, woningbouwcorporaties, welzijnsinstellingen, wijkplatforms en burgers. Een onderdeel hiervan is een Facebookpagina. Daar worden politieberichten geplaatst met het verzoek of inwoners misstanden willen melden bij de politie. Medio 2016 waren 4.100 mensen lid van de pagina. Vanwege het succes gaat het project in 2017 door.
  • Bijna iedere buurt in Velsen heeft een buurtpreventiegroep opgericht. Via WhatsApp houden buurtgenoten elkaar op de hoogte van verdachte situaties op straat. Door deze groepen is het aantal ogen en oren in de buurt toegenomen. Horen Zien en Melden organiseert bijeenkomsten voor de coördinatoren van de WhatsAppgroepen. Ze geven uitleg over het doorgeven van signalementen aan de politie. Ook is het een gelegenheid om de coördinatoren met elkaar in contact te brengen.

Wijkinitiatieven bevorderen leefbaarheid
Inwoners kunnen een wijkinitiatief indienen om de leefbaarheid in hun wijk te vergroten. In Velsen kan dat via de website van de gemeente. In 2016 is er een nieuwe folder uitgekomen de mogelijkheid om een wijkinitiatief in te dienen te promoten (‘Dijk van een Wijk’). De gemeente streeft naar een toename van het aantal wijkinitiatieven.

Aandacht voor rommel op straat
Het verminderen van rommel op straat heeft continu de aandacht. Ten eerste bestaat deze aandacht structureel uit signalering en handhaving van het team handhaving openbare ruimte in de wijken. Daarnaast is er een leefbaarheidsproject genaamd Beestenbende waarbij bewoners, basisscholen, winkeliers, HVC, Pieter Vermeulenmuseum, wijkplatform, en andere partners vanuit het wijkteam de handen in één slaan om de rommel op straat te verminderen. Het is een wetenschappelijk onderbouwd concept waarbij kinderen daadwerkelijk in actie komen en een positieve invloed hebben op de leefbaarheid in de gemeente.