8. Milieu

Uitgangspunten voor dit programma

Niet alleen het Velsen van nu is onze verantwoordelijkheid; wij zijn ook verantwoordelijk voor het Velsen dat wij door willen geven aan onze kinderen en kleinkinderen. Soms zijn daarvoor plannen met een ‘lange adem’ nodig. Juist daarom vindt het college continue aandacht voor milieu en dan met name duurzaamheid en luchtkwaliteit essentieel. Het college kiest op dit beleidsveld dan ook voor de regierol en geeft deze in nauwe samenwerking met Omgevingsdienst IJmond (ODIJ) vorm. Het kennisrijke en innovatieve karakter van de Visie op Velsen 2025 sterkt het college in het kiezen voor deze rol. Vanuit dit programma zijn veel taken gemandateerd of gedelegeerd aan de ODIJ die hiertoe jaarlijks een uitvoeringsprogramma opstelt.
Daarnaast heeft de gemeente een aantal wettelijke taken waar het gaat om beheeractiviteiten ten aanzien van riolen, afval, grondwaterbeheersing en ontsmetting/ongediertebestrijding.

Contextomschrijving
Belangrijkste kader voor duurzaamheid is het Nationaal Energieakkoord (NEA) 2013-2020. Kern van het Energieakkoord zijn breed gedragen afspraken over energiebesparing en schone technologie. Uitvoering van de afspraken moet resulteren in een betaalbare en schone energievoorziening, werkgelegenheid en kansen voor Nederland in de schone technologiemarkten. Aanvullend hierop heeft Velsen haar eigen ambities geformuleerd in de regionale Energietop. Ook in 2017 vormt het Energieakkoord een belangrijk uitgangspunt voor de uitvoering van ODIJ, zowel op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving, als in de advisering en projecten. Op de EnergieTop die in 2015 is gehouden in IJmuiden, waarbij de portefeuillehouders van alle gemeenten in het werkgebied van ODIJ, Provincie Noord-Holland, bedrijven aanwezig waren, bleek dat de ambities hoog zijn. In 2017 wordt hieraan concreet opvolging gegeven door de uitwerking van enkele thema’s.

Vanuit de Visie op Velsen 2025 en het thema ‘Er zit energie in Velsen’ uit de Strategische Agenda zijn vijf impulsprojecten voor de bestuursperiode 2014-2018 vastgesteld om de prioriteiten te realiseren. Zij leveren impliciet ook een bijdrage aan de doelstellingen van het programma milieu. Het gaat om het accent op innovatie bij Techport IJmond, milieu-, natuur- en energie-educatie bij het Kustinformatiecentrum
(Brak! IJmuiden) en de impuls aan de offshore windenergie. Een illustratie van innovatie is de doorontwikkeling van en innovatie in de werkwijze van afvalscheiding en afvalinzameling: van afval naar grondstoffen (VANG).

In 2015 is het Milieubeleidsplan 2015-2020 met bijbehorend uitvoeringprogramma vastgesteld. Onderdelen daarvan worden in 2017 en daarna uitgevoerd. In aanvulling hierop is het voornemen om in 2030 een klimaatneutrale gemeentelijke organisatie te zijn (motie ‘Parijsverklaring’). Hieraan wordt de komende jaren uitvoering gegeven.

Daar milieueffecten zich niet beperken tot gemeentegrenzen is het van belang beleid en uitvoering (boven)regionaal af te stemmen en efficiënt gebruik te maken van specialistische kennis. Het onderbrengen van deze taken bij de ODIJ levert daaraan een bijdrage. Inmiddels heeft een toenemend aantal andere gemeenten in de regio’s IJmond, Zuid-Kennemerland en Waterland en de provincie Noord-Holland daartoe besloten. Een speerpunt uit de Strategische Agenda IJmond is dat er een IJmondiaal milieubeleidsplan zal worden opgesteld.

Programmadoelstelling

Een gezonde, schone en hygiënische leefomgeving alsmede het stimuleren van een duurzame ontwikkeling.