Openbare orde en veiligheid

10.5.1 Het voorkomen en aanpakken van radicalisering, polarisatie, georganiseerde criminaliteit, Veilige Publieke Taak, Informatieveiligheid en ambtelijk en bestuurlijke integriteit

Wat willen we bereiken?

Het voorkomen en aanpakken van radicalisering, polarisatie, georganiseerde criminaliteit, Veilige Publieke Taak, Informatieveiligheid en ambtelijke en bestuurlijke integriteit.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wet regulering prostitutie
De verwachting is dat eind 2016 of begin 2017 de Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche in werking treedt. De wet beoogt:

  • regionale verschillen in de aanpak van misstanden in de seksbranche te verkleinen;
  • meer zicht en grip te krijgen op de seksbranche door alle vormen van prostitutie te reguleren;
  • toezicht en handhaving makkelijker te maken.

De nieuwe wet brengt een aanpassing van het huidige prostitutiebeleid met zich mee. Een werkgroep in Noord-Holland, waar Velsen ook in is vertegenwoordigd, bereidt dit nieuwe beleid voor.

Fabricius
De afgelopen drie jaar heeft het project Fabricius gedraaid. Dat is de integrale aanpak van georganiseerde criminaliteit in het havengebied van IJmuiden. In dit project waren verschillende ketenpartners betrokken: gemeente, politie, Openbaar Ministerie, Koninklijke Marechaussee, Douane en Belastingdienst. Het project is op 6 juni 2016 geëindigd. De partners hebben besloten om de aanpak te continueren en te verankeren. In plaats van samenwerking op projectbasis wordt de samenwerking structureel. Er wordt een integraal haventeam opgericht waarin alle partners op uitvoerend niveau zijn vertegenwoordigd. Dit jaar (juni 2016 - juni 2017) is een overgangsjaar. De verwachting is dat halverwege 2017 duidelijk is hoe het integraal haventeam een rol kan spelen bij een structurele aanpak.

Thermometer polarisatie en discriminatie
De Thermometer is een instrument om onderzoek te doen naar maatschappelijke ontwikkelingen in discriminatie en polarisatie in Velsen. De gemeente organiseert daartoe vanaf het najaar van 2016 sessies met netwerkpartners zoals politie en maatschappelijke instellingen in samenwerking met de Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) en Bureau Discriminatiezaken (BDK). In deze sessies delen de partners hun beeld over discriminatie en polarisatie in Velsen. Centrale vraag is in welke wijken welke vormen van polarisatie en discriminatie voorkomen. Op basis van dit beeld, aangevuld met beschikbare data bij de netwerkpartners, kunnen acties op dit terrein meer gericht worden ingezet. In 2017 wordt dit beleid gecontinueerd.