Gezaghebbend (sturend, controlerend en volksvertegenwoordigend) optreden door de gemeenteraad. Raad en college werken op duale wijze samen om elkaar waar mogelijk te versterken.
Bestuur, bevolkingszaken en burgerparticipatie
11.1.1 Gezaghebbend (sturend, controlerend en volksvertegenwoordigend) optreden door de gemeenteraad. Raad en college werken op een duale wijze samen om elkaar waar mogelijk te versterken
Wat willen we bereiken?
Wat gaan we daarvoor doen?
De raad bepaalt het inhoudelijke, financieel en procedureel speelveld waarop het college haar bestuursbevoegdheden uitoefent. Kaderstelling staat daarmee gelijk aan opdrachtformulering. Dat betekent dat de raad vooraf bepaalt wat de doelstellingen en de gewenste maatschappelijke effecten moeten zijn van bepaald beleid. De raad volgt de uitvoering en effecten van het vastgestelde beleid door bijvoorbeeld vragen te stellen om het zo nodig bij te kunnen stellen. Deze bijstelling kan ook in de vorm van moties, amendementen, initiatiefvoorstellen e.d. Belangrijke kader stellende documenten zijn onder meer de Perspectiefnota en de daarop gebaseerde Begroting. Voor de komende jaren vormen natuurlijk ook de verdere uitwerking van de Visie op Velsen 2025 en de daarop gebaseerde Strategische Agenda een belangrijk kader.
Door respect voor elkaars taken en verantwoordelijkheden, open overleg en goede afspraken kunnen college en raad elkaar versterken. Gewerkt zal worden aan een gedeeld beeld van raads- en collegeleden over hun afzonderlijke rollen en bevoegdheden en de wijze en mate van samenwerking; dan kan er sprake zijn van een effectieve werkwijze. College- en raadsbrede overeenstemming over proces en procedures zijn essentieel voor een zo groot mogelijke inzet op inhoud.