Milieu

8.2.2 Het uitoefenen van een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid, schoon en (energie) zuinigheid

Wat willen we bereiken?

Het uitoefenen van een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid, reinheid en (energie)zuinigheid.

Wat gaan we daarvoor doen?

Gemeentelijke organisatie
De ‘nul situatie’ van het energieverbruik van de verschillende organisatieonderdelen wordt of is vastgesteld. Die onderdelen omvatten het gemeentelijk vastgoed, de openbare verlichting, riolen en bergbezinkbassins, mobiliteit en afval. In de komende jaren worden energiebesparende maatregelen uitgevoerd.

Energietop
Vanuit de Energietop gaan we in 2017 het volgende doen:

Verduurzamen gemeentelijke gebouwen
In het programma Ruimtelijke Ordening en Wonen is dit verder uitgewerkt.

Collectieve inkoopcampagnes
In samenwerking met Energiek Velsen worden in diverse wijken collectieve inkoopcampagnes gehouden over energiebesparing en zonnepanelen voor particuliere huiseigenaren. Hiermee beoogt de gemeente te stimuleren dat - huur- en particuliere woningen worden verduurzaamd, - bewoners energie besparen en inwoners zonnepanelen aanschaffen. Inwoners kunnen voor informatie en advies over energiebesparing en duurzaam bouwen terecht bij het Duurzaam Bouwloket.

Plannen warmtenet IJmond
Er zijn vergevorderde plannen voor de realisatie van een regionaal restwarmtenet voor de warmtevoorziening van wooncomplexen en maatschappelijk vastgoed. De business case voor een open warmtenet gevoed met industriële restwarmte moet van een dekkingsvoorstel worden voorzien. De samenwerking in de IJmond wordt voortgezet met Tata Steel, Provincie Noord-Holland, gemeente Velsen, energie-exploitanten Alliander en Veolia en drie woningcorporaties. Ook wordt de samenwerking in de Metropoolregio Amsterdam voorgezet met het ministerie van Economische Zaken. Daarmee is een ‘Green Deal Warmte Koude’ afgesloten om obstakels op nationaal niveau op te lossen.

Positieve houding t.o.v. windenergie
‘Wind op Zee en Wind op Land’ speelt een belangrijke rol. Met windturbines kan een forse stap gezet
worden in de productie van duurzame elektriciteit. Er zijn twee aanvragen ingediend op grondgebied van de gemeente Velsen, als onderdeel van de herstructureringsopgave Wind op Land van de provincie Noord-Holland. Het is een aanvraag voor het ‘Windpark Spuisluis’ van ENECO/Windpark IJmond en een voor het ‘Windpark Tata’ van Infinergy/Royal Haskoning op het bedrijventerrein van Tata Steel.
De gemeente heeft in het coalitieakkoord de doelstelling uitgesproken om energieneutraal te worden voor alle huishoudens in 2020. Om die reden en vanuit het Beleidsplan Windturbines (2005) heeft Velsen een positieve grondhouding tegenover deze initiatieven. De locaties Reyndersweg en de landtong van de Spuisluis / de oever van het Noordzeekanaal komen voort uit het beleidsplan.

Voorstel Participatiefonds duurzaamheid
Op verzoek van de raad onderzoekt het college hoe een Participatiefonds duurzaamheid kan worden ingepast in de uitwerking van de Visie op Velsen komt met een voorstel voor financiering. Indien dit voorstel wordt aangenomen, dan wordt het Participatiefonds in 2017 geïmplementeerd. Bedrijven en maatschappelijke instellingen worden dan actief benaderd om deel te nemen in het Participatiefonds en innovatieve initiatieven aan te melden op het gebied van energie en CO2-reductie voor financiële ondersteuning.

Streven naar circulaire economie
Velsen wil toewerken naar (één of meer) sluitende business cases op het gebied van circulaire economie. De benodigde innovaties bieden veel economische kansen en zorgen voor verduurzaming van de omgeving. In de IJmond biedt dit bijvoorbeeld kansen voor de grondstofstroom ‘metalen’. In overleg met HVC, Tata Steel en ODIJ wordt onderzoek gedaan om in de regio een pilot op te zetten (zie ook programma Economische ontwikkeling, recreatie en toerisme; onderzoek naar kansen circulaire economie IJmond).