Sociaal domein

2.1.1 Velsenaren zijn actief betrokken bij hun woonomgeving en zorgen voor zichzelf en elkaar

Wat willen we bereiken?

Velsenaren zijn actief betrokken bij hun woonomgeving en zorgen voor zichzelf en elkaar.

Wat gaan we daarvoor doen?

Versterken algemene basisvoorzieningen
Velsen formuleert in 2017 nieuwe beleidskeuzes op het gebied van welzijnsaccommodaties waar bewoners gebruik van kunnen maken, bijvoorbeeld over het gebruik en beheer van buurt- en dorpshuizen.

Het lokale welzijnswerk richt zich op (verdere) ontwikkeling van samenhangende arrangementen in samenspraak met bijvoorbeeld aanbieders van dagbesteding voor kwetsbare bewoners. Doel is meer samen te werken, bestaande activiteiten meer met elkaar te verbinden en gezamenlijk vernieuwende activiteiten te ontwikkelen die voorzien in behoefte van bewoners.

Sport en cultuur zijn een belangrijk onderdeel van het verbinden en versterken van de algemene basisvoorzieningen. Het beleid in Velsen richt zich steeds meer op het benutten van de maatschappelijke waarde van sport en cultuur en van de vrijwilligers die actief zijn bij bijvoorbeeld sportverenigingen.

Vrijwillige inzet wordt steeds belangrijker in het sociaal domein – niet alleen voor kwetsbare mensen maar ook dóór kwetsbare mensen. Ook zij hebben daar talenten en mogelijkheden voor. Dit bevordert de participatie in de samenleving van deze groep, maar vergt wel extra begeleiding. Een aantal initiatieven op dit gebied is al gestart en krijgt in 2017 meer vorm.

Informele zorg komt ook steeds meer in beeld. Professionals moeten meer gaan samenwerken met inwoners en hun netwerken; dat is een andere manier van werken. Voor Velsen is het een speerpunt in 2017 om de samenwerking tussen professionals en niet-professionals in al zijn verschijningsvormen verder te ontwikkelen en goed op elkaar aan te laten sluiten.

In 2016 heeft Velsen zich – samen met de gemeenten Beverwijk en Heemskerk – gericht om meer mantelzorgers in beeld te krijgen en te bereiken. In 2017 zal Velsen samen met Socius Centrum voor Mantelzorg de ondersteuning van deze mantelzorgers verder ontwikkelen en verbeteren. Hierbij is speciale aandacht voor jonge mantelzorgers. Dit gebeurt in afstemming met de partners op het gebied van Jeugd zoals scholen en jongerenwerk.

Dementievriendelijke gemeente
In 2015 heeft de gemeente Velsen samen met Beverwijk, Castricum, Heemskerk en Uitgeest de intentieverklaring Dementievriendelijke gemeente getekend. We zetten in op meer signalering, herkennen van en het omgaan met dementie in de samenleving. In 2016 zijn de eerste stappen gezet in de uitwerking van deze verklaring. Deze worden in 2017 verder ontwikkeld.

Publieke gezondheidszorg
Het regionaal beleidsplan van de GGD Kennemerland (2016) krijgt in 2017 uitvoering. Hierin kunnen wat lokale accenten worden aangebracht.

Gezond in de stad
Het project Gezond in de stad (GIDS), dat in 2016 is gestart in de Zee- en Duinwijk, krijgt in 2017 verder vorm. Het project richt zich op het verkleinen van gezondheidsverschillen. Hierbij legt Velsen nadruk op het stimuleren van initiatieven door bewoners en op het leggen van slimme verbindingen tussen activiteiten en partners in de wijk zoals bijvoorbeeld de huisartsen, fysiotherapeuten, sportverenigingen en sociale wijkteams. De rol van de gemeente betreft het maken van een wijkanalyse, het regisseren van het proces en het faciliteren van deze activiteiten en projecten. In 2017 wordt GIDS geëvalueerd.

Jeugdgezondheidszorg
Speerpunt in de inzet van jeugdgezondheidszorg 0-4 jaar is de ondersteuning op maat voor gezinnen in Velsen. Er wordt onder meer aandacht gegeven aan klantervaringen (en het aansluiten van de zorg op de vraag van de ouders) en er worden effectieve manieren gezocht om ouders te bereiken en hen van informatie en advies te voorzien.

Jeugdmaatschappelijk werk
Velsen versterkt de preventieve jeugdhulp door het schoolmaatschappelijk werk te verbreden naar jeugdmaatschappelijk werk. Dit wordt per 1 januari 2017 breed en vrij toegankelijk voor ouders en jongeren. Jeugdmaatschappelijk werkers zijn centrale spelers in de preventieve jeugdhulp en werken nauw samen met onder andere scholen, jeugdgezondheidszorg en het CJG.

Aanpak laaggeletterdheid
De aanpak van laaggeletterdheid is binnen het volwassenenonderwijs een belangrijk speerpunt. Eind 2016 wordt in de regio Midden- en Zuid-Kennemerland een Taalakkoord afgesloten tussen gemeenten, bibliotheken, welzijnsinstellingen en grote werkgevers. In 2017 wordt ingezet op de herkenning van laaggeletterdheid. Daarnaast moet een sterk taalaanbod worden opgezet om laaggeletterden te scholen. De financiering en verantwoording hiervan ligt bij Haarlem als centrumgemeente.

Reguliere activiteiten

  • De digitale bewonersmarktplaats BUUV brengt bewoners bij elkaar die iets voor elkaar willen betekenen door vraag en aanbod te matchen. In 2017 breidt BUUV de taken uit door initiatieven vanuit bewoners en vrijwilligersorganisaties toe te voegen.
  • Dagbesteding en -activiteiten
  • Buurthuiswerk
  • Het wijkgericht werken zet in 2017 de ingezette lijn voort:
    • betere afstemming tussen de fysieke en de sociaal wijkteams;
    • uitvoering van de projecten zoals opgenomen in de tweejaarlijkse wijkplannen van de fysieke wijkteams en wijkplatforms