Sociaal domein

2.1.2 Velsen biedt toegankelijke ondersteuning bij vragen over gezondheid, opgroeien, wonen en leven

Wat willen we bereiken?

Velsen biedt toegankelijke ondersteuning bij vragen over gezondheid, opgroeien, wonen en leven.

Wat gaan we daarvoor doen?

Laagdrempelige toegang tot ondersteuning
Speerpunt in 2017 is het verbeteren van een laagdrempelige en eenduidige toegang tot ondersteuning. Voor bewoners en professionals moet het duidelijk en eenvoudig zijn om te weten waar bewoners terecht kunnen voor ondersteuning en een mogelijk vervolg daarop. Velsen werkt aan een nieuwe manier waarmee sneller en beter ingesprongen kan worden op vragen van bewoners volgens de leidraad één huishouden, één plan, één regisseur. Een voorbeeld is het afstemmen van werkprocessen door uitvoerende instellingen.

Sociaal Wijkteams
De vier sociaal wijkteams bieden lichte, laagdrempelige ondersteuning aan inwoners van Velsen die vragen hebben op het gebied van welzijn, gezondheid, psycho-sociaal functioneren en schulden. In 2016 is hiermee gestart, en in 2017 wordt dit verder ontwikkeld. De teams werken samen met andere professionals en organisaties in de wijk. Thema’s voor de doorontwikkeling zijn onder andere de positie van de sociaal wijkteams in de genoemde toegang tot ondersteuning, de aansluiting met jeugdhulp, de samenstelling van de teams en de casusregie wanneer doorverwijzing naar meervoudige specialistische ondersteuning noodzakelijk is. Velsen zet in 2017 steviger in op deskundigheidsbevordering.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
De gemeente is verantwoordelijk voor alle jeugdhulp. Inwoners met vragen over opgroeien en opvoeding kunnen terecht bij het CJG, dat informatie en advies geeft, begeleiding biedt en indien nodig verwijst naar specialistische jeugdhulp. Speerpunt voor 2017 is het verder versterken van het CJG. Er lopen meerdere pilots die in 2017 worden geëvalueerd, zoals de begeleiding van jongvolwassenen en het uitbreiden van de expertise jeugd GGZ (geestelijke gezondheidszorg).

Op grond van de Jeugdwet kunnen ook andere specialismes naar de jeugdhulp verwijzen, zoals de huisarts en de kinderrechter. Vooral de huisarts is een laagdrempelige toegang voor ouders en een belangrijke verwijzer naar de specialistische jeugdhulp. Goede samenwerking met de huisartsen is dus essentieel. De pilot met de praktijkondersteuner jeugd GGZ, die kortdurende begeleiding biedt aan ouders en kinderen, wordt in 2017 geëvalueerd.
Als het gaat om de begeleiding van jongeren wordt ook de link gelegd met de aanpak jeugdoverlast (programma Openbare orde en veiligheid).

Verwarde personen
Het aantal incidenten met verwarde mensen neemt toe, thuis en op straat, blijkt uit rapportages van organisaties uit het hele land. Alle gemeenten moeten van het Rijk zorgen voor verbetering van signalering en toeleiding van verwarde personen naar zorg en ondersteuning op maat. Daar is betere afstemming voor nodig over de ondersteuning vanuit de Wmo en door de zorgverzekeraars. In 2017 werkt Velsen aan de lokale uitvoering van de in 2016 gemaakte regionale afspraken.

Reguliere activiteiten

  • Welzijnsplein: in 2016 is het welzijnsplein geopend aan Plein 1945. In het pand zijn Socius, Stichting Welzijn Velsen, Mee en Vluchtelingenwerk gehuisvest voor directe contacten met bewoners. Door de gezamenlijke huisvesting is onderlinge raadpleging en doorverwijzing heel eenvoudig. Dit komt de zorg aan inwoners ten goede. In 2017 geven de partners aan Plein 1945 verder vorm aan hun samenwerking.
  • Uitvoering maatschappelijk werk en cliëntondersteuning door MEE
  • Inloopvoorziening voor mensen met dementie.