Sociaal domein

2.1.3 Jonge inwoners kunnen zich maximaal ontwikkelen en halen een startkwalificatie

Wat willen we bereiken?

Jonge inwoners kunnen zich maximaal ontwikkelen en halen een startkwalificatie.

Wat gaan we daarvoor doen?

Passend Onderwijs
De Wet Passend Onderwijs (1 augustus 2014) beoogt dat zo veel mogelijk kinderen een plek vinden binnen het regulier onderwijs en daar ondersteuning krijgen indien nodig. De scholen zijn ingedeeld in regionale samenwerkingsverbanden voor primair- en voortgezet onderwijs. Schoolbesturen hebben een zorgplicht om iedere leerling die zich aanmeldt een passende onderwijsplek te bieden binnen het samenwerkingsverband.

Speerpunt is een passend onderwijs voor elk kind. Dit maakt dat een goede samenwerking tussen gemeenten, het CJG, samenwerkingsverbanden en schoolbesturen noodzakelijk is.
Velsen verbindt dit zoveel mogelijk met de ontwikkelingen in de Jeugdhulp en de CJG’s om zo integratie met het onderwijs te bewerkstelligen.

Peuterspeelzalen
Voorschoolse voorzieningen vormen een belangrijke voorbereiding op het basisonderwijs Het Rijk en gemeenten bereiden maatregelen voor om een bredere en betere toegankelijkheid te realiseren van voorschoolse voorzieningen. Het Rijk stelt structureel extra middelen beschikbaar om extra plaatsen te realiseren voor peuteropvang. Door middel van bestuurlijke afspraken en de inzet van extra middelen wordt gestreefd naar het eindbeeld dat alle peuters naar een voorschoolse voorzieningen kunnen gaan. In 2017 ontvangt de gemeente hiervoor een decentralisatie uitkering.

Harmonisatie voorschoolse voorzieningen
Tevens bereid het Rijk de ‘Wet harmonisatie voorschoolse voorzieningen’ voor die in 2018 in werking moet treden. Met deze wet worden voorschoolse voorzieningen (kinderopvang en peuterspeelzalen) gelijk geschakeld. Ouders die gebruik maken van een peuterspeelzaalplaats kunnen nu ook een beroep doen op kinderopvangtoeslag (voorheen kon dat alleen als ouders gebruik maakten van de kinderopvang). Er gelden dan dezelfde kwaliteitseisen en werkende ouders kunnen voor beide voorzieningen kinderopvangtoeslag aanvragen. De gemeente blijft verantwoordelijk voor de groep ouders die geen beroep kunnen doen op kinderopvangtoeslag en de Voor- en Vroegschoolse educatie (VVE). Het jaar 2017 wordt gebruikt om deze wijzigingen in het voorschoolse veld voor te bereiden.

Reguliere activiteiten:

  • Uitvoering onderwijsachterstandenbeleid, waarbij kinderen met een (risico op) taalachterstand een effectief voor- en vroegschools (VVE) wordt geboden;
  • Toezicht peuterspeelzalen en kinderopvang, uitgevoerd door GGD Kennemerland;
  • Het bieden van leer- werktrajecten voor jongeren (Perspectief) om jongeren te begeleiden naar onderwijs of werk;
  • Uitvoering geven aan het masterplan onderwijshuisvesting;
  • Het vroegtijdig aanpakken van schoolverzuim (leerplicht), waarbij wordt ingezet op het behalen van de startkwalificatie;
  • Leerwerkbedrijf: Perspectieftrajecten voor jongeren van 16 tot 23 jaar die zijn aangewezen op extra zorg en aandacht. Het leerwerkbedrijf helpt hen onderwijs te volgen en werk te vinden.