Sociaal domein

2.2.2 Velsen ondersteunt inwoners bij participatie op het gebied van opgroeien, wonen, werken en leven

Wat willen we bereiken?

Velsen ondersteunt inwoners op het gebied van opgroeien, wonen, werken en leven.

Wat gaan we daarvoor doen?

Samenwerken voor de doelgroep
Tot de doelgroep van de gemeente horen sinds 1 januari 2015 niet meer alleen de mensen zonder werk(verleden), maar ook de jongeren uit het speciaal onderwijs. Steeds vaker bestaat de doelgroep uit mensen met een beperking en een hulpvraag op meerdere gebieden. Om deze groep optimaal te begeleiden bij het vinden van werk en te voorzien van inkomen, vindt er veelvuldig contact plaats tussen gemeente, IJmond Werkt!, de school van herkomst en de betrokken zorg- en hulpverlening. Ook wordt gezocht naar verbinding met de dienstverlening vanuit Wmo, Jeugd en Passend Onderwijs. Het streven is om iedereen de best passende ondersteuning te bieden.

Hulp bij het Huishouden
Met ingang van 1 januari 2017 worden nieuwe overeenkomsten afgesloten voor de maatwerkvoorziening Hulp bij het Huishouden. Voor de tariefbepaling van het product is een marktconforme bandbreedte opgesteld, die mede gebaseerd is op elementen uit de Code Verantwoordelijk Marktgedrag Thuisondersteuning. Door de ontwikkelingen in de markt zijn de tarieven voor het product Hulp bij het Huishouden gestegen

Re-integratie
Iedereen doet mee! Eigen verantwoordelijkheid en participatie staan centraal in het gemeentelijk beleid op werk en inkomen. Uitgangspunt is dat iedereen naar vermogen meedoet aan de samenleving, bij voorkeur in een regulier dienstverband. Primair in het eigen belang van de inwoners, maar ook in het belang van de samenleving. Als werk nog niet mogelijk is wordt een actieve bijdrage van de uitkeringsgerechtigde verwacht. Voor degenen die tijdelijk zonder werk zitten zijn er re-integratietrajecten bij IJmond werkt!. Is een re-integratietraject door omstandigheden (nog) niet mogelijk, dan zoekt Velsen naar een andere manier om de burger toch te activeren. Zo zorgt Velsen ervoor dat niemand aan de zijlijn van de maatschappij staat.

Garantiebanen en Social return
Onderdeel van de Participatiewet is het creëren van banen voor mensen met een arbeidsbeperking, de garantiebanen. Velsen heeft hier een voorbeeldrol in. In de paragraaf Bedrijfsvoering wordt beschreven hoe de gemeente, als werkgever, daar invulling aangeeft.
Velsen past Social return toe bij aanbestedingen. Dit houdt in dat de opdrachtnemer de verplichting krijgt opgelegd om vijf procent van de opdrachtsom te besteden aan het in dienst nemen van (langdurig) werkzoekenden of het creëren van een stageplaats voor een scholier.

Beschut werk
Mensen met een arbeidsbeperking kunnen soms alleen met aanpassingen aan het werk bij een gewone werkgever. Zij zijn dan aangewezen op een beschutte (beschermde) werkomgeving. Momenteel wordt de doelgroep voor beschut werk in Velsen geïnventariseerd. In 2017 gaat Velsen in samenspraak met de doelgroep invulling geven aan dit beleid, waarbij zoveel mogelijk wordt aangesloten bij hun wensen en competenties.

Statushouders
Velsen vindt het belangrijk dat vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders) zo snel mogelijk participeren in de samenleving. Velsen kijkt met de gemeenten uit de veiligheidsregio Kennemerland naar de beste manier om dat mogelijk te maken. Er wordt zoveel mogelijk ingezet op het begeleiden naar werk. Een baan zorgt voor een snellere inburgering en financiële zelfredzaamheid. Er zal daarom worden ingezet op duale trajecten, waarbij naast het inburgeringstraject direct wordt gestart met arbeidsmarkttoeleiding. Wanneer het niet mogelijk is direct te werken, wordt ingezet op andere vormen van participatie, zoals vrijwilligerswerk.

Taaleis in de Participatiewet
Met ingang van 1 januari 2016 is de taaleis opgenomen in de Participatiewet. Deze eis stelt dat alle bijstandsgerechtigden hun best moeten doen om de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen om zo makkelijker aan het werk te komen. In sommige gevallen moet een taaltoets worden afgelegd, en als het taalniveau te laag blijkt moet de betrokkene op taalles.

Schuldhulpverlening:
Momenteel wordt gewerkt aan een nieuw IJmondiaal beleidsplan dat in 2017 uitvoering krijgt. Velsen legt de komende vier jaar de nadruk op het verkleinen van de kans op problematische schulden, waar financiële educatie in samenwerking met het onderwijs een onderdeel van is. Bestaande trajecten ondersteuning schuldhulpverlening worden voortgezet.

Specialistische jeugdhulp en Wmo begeleiding
Passende jeugdhulp en Wmo begeleiding wordt geboden waar dat nodig is. Velsen werkt regionaal samen, zowel binnen de IJmond als Zuid-Kennemerland. De zeer specialistische hulp wordt landelijk ingekocht (via de VNG).

De gemeenten in IJmond en Zuid-Kennemerland hebben met de aanbieders inkoopafspraken gemaakt tot en met 2017. Met stakeholders wordt gewerkt aan een nieuwe inkoopstrategie voor 2018. Wat een huishouden of kind nodig heeft, is leidend bij de inkoop van de zorg en jeugdhulp. Velsen biedt hierbij ruimte voor innovatie, aanpassing en keuzevrijheid van het huishouden en kind. Op basis van de inkoopstrategie wordt de specialistische jeugdhulp en Wmo begeleiding opnieuw aanbesteed.

De integrale crisisdienst en MDA++
De integrale crisisdienst voor jeugdigen wordt onderdeel van Veilig Thuis per 1 januari 2017. Specifieke acties in 2017 zijn de borging van de functie en de aansluiting met de specialistische (spoed-) jeugdhulp.

Landelijk wordt gestreefd naar een dekkende infrastructuur voor de aanpak van geweld achter de voordeur per 2018, onder de werktitel MDA++. IJmond, Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer werken op dit gebied samen. In de regio is reeds een multidisciplinair centrum voor kindermishandeling (MDCK) en een centrum seksueel geweld (CSG). Speerpunt voor 2017 is uitbreiding van de aanpak van huiselijk geweld binnen relaties waarbij géén kinderen zijn betrokken, zodat het hele spectrum wordt gedekt. Voor de aanpak van structureel geweld moet de rol van het lokale veld – waaronder de sociale wijkteams – vergroot worden. Veilig Thuis speelt hierin een rol voor consultatie, advisering en deskundigheidsbevordering.

Nieuw systeem doelgroepenvervoer
In 2017 start het doelgroepenvervoer; een nieuw vervoerssysteem voor mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking in de regio. Stapsgewijs sluiten verschillende doelgroepen aan; zoals het Wmo-vervoer, het leerlingenvervoer en mogelijk jeugd GGZ-vervoer. Eén bedrijf neemt de planning van de ritten van zijn rekening (‘regiecentrale’). Verschillende vervoerders nemen de uitvoering van de ritten voor hun rekening

Beschermd wonen, opvang en herstel
Velsen zorgt voor de juiste randvoorwaarden zodat meer mensen zelfstandig kunnen wonen en deel uit kunnen maken van de wijk waarin zij wonen. Na vaststelling van de meerjarenbeleidsnotitie ‘Wonen, opvang en herstel’ gaan de gemeenten in de IJmond, Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer in 2017 van start met de uitvoering. Het is de bedoeling dat er een breed arsenaal van beschermde woonplekken in de wijken komt (een beschermd thuis) met ambulante, flexibele en persoonsgerichte ondersteuning bij het thuis herstellen.

Reguliere activiteiten

  • Het verstrekken van indicaties voor individuele Wmo-voorzieningen, waaronder:
    • Begeleiding individueel;
    • Begeleiding groep;
    • Kortdurend verblijf;
    • Hulpmiddelen als rolstoelen, vervoersvoorzieningen, etc.;
    • Hulp bij het huishouden;
    • Woningaanpassingen & tegemoetkoming verhuis- en inrichtingskosten;
  • Werken volgens het principe van De Kanteling: Wmo-consulenten gaan bij individuele hulpvragen om een maatwerkvoorziening na of en hoe aanvragers zelf voor een (deel van de) oplossing kunnen zorgen;
  • Het bieden van specialistische jeugdhulp (contractmanagement);
  • Het subsidiëren van Veilig Thuis Kennemerland;

Van het totale aantal uitkeringsgerechtigden is ongeveer de helft (nog) niet in staat te werken. Om te zorgen dat deze groep toch deelneemt aan de samenleving zet Velsen in op sociale activering door middel van tegenprestaties, trajecten Onbenutte Kwaliteiten, begeleiding naar vrijwilligerswerk of dagbesteding zoals bij Kansen & Zo.