Grondbeleid

Gemeentelijk grondbeleid

B Een aanduiding van de wijze waarop de gemeente het grondbeleid uitvoert

Uitgangspunt is dat actief grondbeleid wordt gehanteerd om de doelstellingen uit de structuurvisie te kunnen realiseren. Er kunnen zich situaties voordoen dat er gekozen wordt om de doelstellingen uit de structuurvisie via faciliterend grondbeleid te realiseren. Per geval wordt zorgvuldig en integraal afgewogen of er wel of niet actief grondbeleid binnen de huidige kaders gevoerd zal worden. Voor overige ontwikkelingen wordt
faciliterend grondbeleid gehanteerd.

Het voeren van actief grondbeleid heeft als doel dat de gemeente vooruitlopend op het bekendmaken van de doelstellingen in een bepaald gebied, de (strategische) percelen reeds verwerft, of onroerende zaken in bezit van de gemeente actief herontwikkelt. Actief grondbeleid betekent dat de gemeente de stedelijke ontwikkeling bevordert, leidt en stuurt door de ontwikkeling van plannen (geheel of gedeeltelijk) in eigen hand te nemen. De gemeente tracht hierbij zo tijdig mogelijk het eigendom van onroerende zaken te
verwerven, de percelen bouwrijp te maken en ze vervolgens uit te geven onder voorwaarden, tegen een marktconforme prijs. Actief grondbeleid is risicodragend verwerven en ontwikkelen.

In deze paragraaf wordt alleen gerapporteerd over het actief grondbeleid en over de strategische aankopen ten laste van het “revolving fund”.

De kaders van het Grondbeleid zijn opgenomen in deelnota’s, namelijk de kadernota Ontwikkeling vastgesteld op 20 september 2012, de kadernota Grondprijzen vastgesteld op 16 januari 2014, de kadernota Vastgoedbeheer vastgesteld op 7 maart 2013 en de kadernota Huurprijzen voor gemeentelijke vastgoed-accommodaties vastgesteld op 23 maart 2012. De kadernota Grondprijzen is in 2016 geactualiseerd en wordt in de tweede helft van 2016 voorgelegd aan de raad ter vaststelling. De kadernota Ontwikkeling wordt in 2016 en 2017 geactualiseerd waarbij onder andere de gewijzigde wet- en regelgeving verwerkt wordt.