Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Financiële kengetallen

Overeenkomstig de gewijzigde voorschriften uit het Besluit Begroting en Verantwoording worden er in deze jaarrekening een aantal verplichte kengetallen over de financiële positie van de gemeente opgenomen. De kengetallen geven een beeld van de financiële positie van de gemeente. Kengetallen spreken meer wanneer ze in onderlinge samenhang en het verloop over meerdere jaren worden bezien.

Op basis van onderstaande kengetallen kan worden geconcludeerd dat de financiële positie is verbeterd ten opzichte van de Jaarrekening 2014. Echter de vergelijking is lastig, omdat ten opzichte van 2014 een aantal ‘technische’ wijzigingen van invloed zijn op deze indicatoren, dit betreft:

  • Baten: deze zijn flink toegenomen door de extra rijksinkomsten voor de decentralisaties;
  • Vreemd vermogen: in de 1e Burap hebben wij de Voorziening Onderhoud wegen vrij laten vallen en gedoteerd aan de Reserve Openbare ruimte. Dit is een verschuiving van vreemd naar eigen vermogen;
  • Eigen vermogen: zie de opmerking bij het vreemd vermogen;
  • Grondexploitaties: door een BBV-wijziging worden de NIEGG gronden niet meer meegenomen bij de grondexploitaties.

De indicatoren op basis van de jaarrekening geven een gemiddeld financieel beeld. Wanneer men uitkomsten interpreteert volgens indicatieve normering van de provincie Noord-Holland springt het kengetal voor de grondexploitatie in het oog. Deze wordt geclassificeerd in de categorie ‘minst risicovol’. De indicatoren staan hieronder weergeven en zijn voorzien van een korte toelichting.

Financieel beeld op basis van de kengetallen
De kengetallen gaan voornamelijk in op de vermogenspositie van de gemeente. Dit jaar wordt daarbij voor het eerst een doorkijk gegeven naar de toekomstige ontwikkeling tot en met 2020.

Velsen kent een positief financieel meerjarenperspectief, met uitzondering van het jaar 2017; de verwachte inkomsten zijn hoger dan de begrote lasten. Als de incidentele baten en lasten worden geëlimineerd blijft het resultaat positief (structurele exploitatieruimte).

Het positieve meerjarenperspectief werkt door op het eigen vermogen (o.a. de Algemene reserve), dat daardoor toeneemt. Dit heeft een positief effect op het weerstandsvermogen (zie: III aanwezige weerstandscapaciteit). Naast de groei van het eigen vermogen neemt de behoefte van de gemeente om geld te lenen af. De toekomstige investeringen en grondexploitaties (activa) neemt per saldo af. Zowel het bezit van de gemeente (activa) als het vreemde vermogen (leningen) af. Beide ontwikkelingen hebben een positief effect op de kengetallen voor de schuldquote, solvabiliteit en grondexploitaties.